mandag den 12. marts 2012

Tema: Længsel & drift

Freuds personlighedsmodel
  • Hvordan kommer temaet længsel og drift til udtryk i romanen?
  • Hvordan forstås ordet drift hos Freud? Og kan det kaste mere lys over dette tema? 

3 kommentarer:

  1. Flinkeskole-pigen, Katinka Bai, har en dyb længsel efter følelser og passion i sit stille, driftsløse liv. Over-jeg’et har dog et alt for godt tag i hende, så hun udlever ikke sin længsel efter lidt hanky-panky med Huus.

    SvarSlet
  2. Samfundets syn på længsel og drift har ændret sig gennem generationer og i 1886 hvor ved vejen er skrevet var normerne betydeligt anderledes end i dag. Man var opdraget til stærkere "over-jegér" end i dag, og drifter var betydeligt mere undertrykte. Når man læser bogen med nutidens øjne synes det ganske uskyldigt med en flirt og et enkelt kys, men i den tid hvor historien forgår ville det normalt være ganske uhørt at en gift kvinde overhovedet har tæt venskab til en anden mand. ai lader sig dog ikke berøre af deres kontakt, måske både pga hans store ego, som får ham til ikke at tvivle på at hun er bedst stillet som hans hustru, men måske også i en vis grad pga hans syn på kvinder og drifter. Det er ikke i hans opfattelse normalt at kvinder giverefetr for drrifter, trods det at han selv gør det fra tid til anden med unge kvinder på kroen .

    SvarSlet
  3. Meget fin gennemgang! Freud mener jo også, at der må være en balance mellem alle tre instanser (over-jeg, jeg og det'et) for at man som mennesket kan være sund og afbalanceret. I Bangs "Ved vejen" ser vi, hvor destruktivt det kan være at undertrykke en af disse instanser. Kantinka undertrykker sine drifter i sådan en grad, at hun dør af det

    SvarSlet