tirsdag den 13. marts 2012

FAQ

Nogen som kan hjælpe mig? Hvad menes der med udtrykket "scenisk fremstilling"?

4 kommentarer:

  1. Scenisk og panoramisk fremstilling:
    Scenisk fremstilling er betegnelsen for den fortællestil, der betjener sig af beretning, replikker og beskrivelser i et givent rum. Scenisk fremstilling er udførlig og detaljeret, fortælletempoet moderat. Fortælleren foregiver, at der ikke er tidsmæssig afstand til det fortalte, han konstruerer sin scene, sådan at vi oplever, at vi selv er til stede som den berømte flue på væggen. Fortælleren forsvinder bag sit stof og lader det træde – tilsyneladende – uformidlet frem. Denne teknik er skræddersyet til impressionismen, der næsten udelukkende benytter scenisk fremstilling. Her er fortælleren skjult og registrerer blot, hvad der sker på fortællingens scene. Mesteren i denne fortælleteknik er Herman Bang.

    Panoramisk fremstilling dækker over en oversigtspræget fortælling, der med få detaljer og højt fortælletempo fremstiller hovedlinierne i et handlingsforløb. Når et kamera i en film panorerer, viser det hurtigt hele sceneriet for tilskueren. Det er det samme en forfatter gør, når han anvender panoramisk fortælleteknik. Han gør en lang historie kort og koncentrerer den til en samlet beretning. Hermed giver han afkald på detaljerede beskrivelser og replikker, men omvendt bliver historien stram og skåret ind til benet. Et eksempel på panoramisk fremstilling kunne være: I de to følgende år levede han på landevejene. Han kom vidt omkring og traf en del mennesker. Men han glemte hende ikke.

    SvarSlet
  2. Annette uddeler endnu en gang guldklumper ud til holdet. Fantastisk flot gennemgang af de to fremstillingsformer!

    SvarSlet
  3. Guldklumperne er ikke alkymistens værk, desværre - de er blot gravet frem på nettet! Men jeg fandt dem selv :o)

    SvarSlet
  4. Hov hov troede ikke man måtte Copypaste. Nå men jeg er enig, da det ikke giver plads til yderligere om scenisk fremstilling

    SvarSlet